
Türkiye’de yaşayan herkesin muhakkak görmesi gereken doğa harikalarının 20 tanesini listeledik. İşte karşınızda “Türkiye’de Görülmeye Değer Doğa Harikaları”.
Ağrı Dağı

(Hemen karşıda Küçük Ağrı Dağı gözükmekte)
5137 m yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı Nuh’un Gemisi efsanesine de konu olmaktadır. Efsaneye göre Nuh’un gemisi Ağrı Dağında karaya oturdu. Ve sonrasında buna inanan bir çok insan bu geminin peşine düştü. Şahsen ben bile Ağrı tırmanışında efsanenin peşine düşen bir yabancı araştırmacı ve en az 10-12 kişilik yöre insanına denk geldim. Ayrıca bir gün gitmeye karar verirseniz 3200 m kampına doğru şekilleri ve siyahlıklarıyla sizi oldukça şaşırtacak kayalara denk geleceksiniz. Etrafta insan elinden çıkmış gibi gözüken bir sürü devasa kaya da göreceksiniz. Ağrı Havaalanı’ndan yapacağınız 35-40 dakikalık bir araba yolculuğu ile Doğubayazıt’a ulaşabilirsiniz.
Cilo Dağı

(foto: keşfetmekicinbak.com)
Ülkemizin ikinci en yüksek zirvesi olan Reşko zirvesi burada bulunmaktadır. Ayrıca yaklaşık 30 km uzunluğundaki buzulu ile ülkemizin en büyük buzuluna da ev sahipliği yapmaktadır. Sarp Dağların ortasında bulunan doğanın müthiş renklerini kesinlikle görmelisiniz. Hakkari’ye en yakın havaalanı yaklaşık 200 km mesafe ile Van’da bulunmaktadır.
Karadeniz Yaylaları

Yanlış hatırlamıyorsam Avusor yaylası, Kemerli Kaçkar dağı öncesi son medeniyet emaresi 🙂
Karadeniz coğrafyası denince insanın aklına yeşilin her tonu ve gürül gürül akan dereler gelir. Daha önce burada yazılan “En Güzide Karadeniz Yaylaları” yazısında kendilerini inceleyebilirsiniz. Şahsen, gezdiğim Doğu Karadeniz coğrafyasında beni en çok etkileyen yaylalar ulaşımı nispeten zor olan yaylalardı. Özellikle beni en çok etkileyen Verçenik Yaylası oldu. Hatta yanımızdaki rehber abimizin yerden alıp tattırdığı mantarın tadını ömrüm boyunca unutamayacağıma eminim. Bunun yanında Ayder, Aşağı – Yukarı Kavron yaylaları, Trovit, Palovit, Elevit, Amlakit yaylalarını da önerebilirim. Ayder’de ise bir yorgunluk kaplıcası size çok iyi gelecektir. Bunun yanında Kaçkar Dağlarının eşsiz manzaraları size her şeyi unutturacaktır. Genel olarak Karadeniz yaylarına ulaşım için Trabzon Havaalanı kullanılabilir.
Pamukkale Travertenleri

foto: onenationtravel.com
Travertenlerin o bembeyaz görüntüsü ve insanın içini ısıtan sıcak suyu görülmeye değer güzelliklerden sadece birisidir. Travertenlerin bu hale gelmesini sağlayan şey ise kaplıcalardan ve akarsulardan gelen kalsiyum karbonat minarellerinin su teraslarını kaplamasıdır. Anlayacağınız bu eşsiz görüntüyü kalsiyum karbonat minarellerine borçluyuz. Eğer Pamukkale’ye gelirseniz, hemen yakınındaki Hierapolis antik kentini görmeyi ihmal etmeyin. Travertenlere en yakın havaalanı 80 km mesafe ile Denizli Çardak havaalanı.
Kapadokya

foto: manzara.gen.tr
Tarihin ve doğanın gücünü yansıtan bölge Kapadokya. Muhteşem peribacalarına ve eşsiz yeraltı şehirlerine sahiptir. Bölgeye gittiğiniz andan itibaren zamansal bir değişime uğruyor, bambaşka bir dünyaya adım atıyorsunuz. Birçok önemli uygarlığın izleri ise her yerde görülebilir. Kapadokya’ya en yakın havaalanı Nevşehir Havaalanıdır.
Nemrut Dağı
foto: Go Turkey
1987 yılından beri Unesco Dünya mirası listesinde bulunan Nemrut dağı Kommagene Krallığından kalma dev heykellere ev sahipliği yapar. Ayrıca ülkemizdeki önemli milli parklardan birisidir. Dağın üstündeki heykeller ve Tümülüs, Kommagene kralı Antiochos’a aittir. Nemrut dağının bilinen bir diğer özelliği ise gün doğumunun izlenebileceği en güzel yerlerden birisi olmasıdır.
Ölüdeniz Lagünü
foto: www.dogancilesiz.net
Klasik tanım vardır ya yeşilin ve mavinin buluştuğu yer diye, üzgünüm ama burası için bu tanımı kullanmaktan başka çarem yok. Fethiye ilçesine bağlı Ölüdeniz lagünü 2006 yılında %82 oy ile Dünya’nın en güzel kumsalı seçilmiştir. Denizin sahip olduğu durgunluk adıyla tam olarak örtüşmektedir. Ölüdeniz’e en yakın havaalanı 55 km ile Dalaman Havaalanıdır.
Kelebekler Vadisi
foto: www.gezilmesigerekenyerler.com/
Kelebekler vadisi ülkemizde bulunan en önemli doğa harikalarından birisidir. Adını ise tahmin edeceğiniz üzere içinde barındırdığı 80’den fazla kelebek türünden alır. Çok farklı renkler ve desenlere sahip kanatlarla, çeşitli türlerde kelebeği görebileceğiniz yegane yerlerden birisidir. Sahip olduğu kendine has coğrafya sayesinde bilim adamlarının önemli çalışma alanlarından biri olmuştur. Kelebekler vadisine en yakın havaalanı 55 km ile Dalaman Havaalanıdır.
Van Gölü
Tektonik hareketler sonucu oluşmuş Van gölü ünlü Akdamar adasıyla da bilinmektedir. Üzerinde 4 ada bulundurmasına rağmen aralarında en çok bilineni adını bir efsaneden alan Akdamar adasıdır. Ayrıca ülkemizdeki en büyük gölü ve dünyanın en büyük sodalı gölüdür. İçerisinde barındırdığı minarellerden ve tuzdan dolayı donmaz. Bir diğer harika özellik ise inci kefali balıklarının tersine göç ettiği dünyadaki sadece iki yerden birisidir. Bir diğeri ise Alaska’da bulunmaktadır. Tersine göç dediğimiz durum balıkların yumurtlamak için suyun akış yönünün tersine göç etmeleridir. Kesinlikle gidip görmenizi öneririm. Van gölüne ilde bulunan Ferit Melen Havaalanı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Muradiye Şelalesi
foto: www.vankulturturizm.org
Ülkemizin önemli güzelliklerinden biri olan Muradiye şelalesi 50 mt yüksekliğinde 80 mt boyundadır ve Van’ın Muradiye ilçesinde bulunmaktadır. Sunduğu müthiş manzara ile sizi etkileyeceğini temin edebilirim. İsmini ise Bağdat’a sefere giden IV. Murat’tan almıştır. Özellikle şelalenin kışın donmasıyla ortaya çıkan manzara bambaşkadır. Muradiye Şelalesine en yakın havaalanı Van Ferit Melen Havaalanıdır.
Manavgat Şelalesi
Manavgat şelalesi Antalya ilimizde bulunan önemli görselliğe sahip olan bir şelaledir. Şelale çok büyük bir yüksekliğe sahip olmasa da kapladığı alan bakımından önem arz eder. Şelalenin çevresinde balık lokantaları ve piknik alanları bulunmaktadır. Manavgat’a en yakın havaalanı Antalya Havaalanıdır.
Saklıkent Kanyonu

foto: Bora Kılıç
Gürül gürül akan soğuk suları ve muhteşem görüntüsü ile Saklıkent kanyonunun sizi büyülememesi mümkün değil. Zaman içinde şiddetli suyun kalkerli kayaları şekillendirmesi ve fay hattını takip etmesiyle oluşan kanyon, Muğla-Antalya arasında yaklaşık 18 km’lik bir uzunluğa sahiptir. Rivayete göre bir çobanın keçisi buraya kaçar ve peşinden giden çoban da bu doğa harikası yeri bulur ve yetkililerin de burayı öğrenmesi ile yakın bir tarihte milli park ilan edilir. Fethiye’ye en yakın havaalanı Dalaman Havaalanıdır.
Cennet Cehennem Obrukları

Obruklar genel olarak yeraltı sularının oluşturdukları erozyon sonucu oluşur. Suların destekleyici kütleyi aşındırması ile tavan çöker ve obruk oluşur. Cehennem obruğuna yapısı itibariyle iniş mümkün değildir. Cennet obruğuna ise 452 basamaklı bir merdiven ile inilebilir. Ve 300. basamakta tarihi bir kilise ile karşılaşılır. Mersin Silifke’de bulunan bu doğa harikalarına en yakın havaalanı Adana Havaalanıdır.
Karapınar Çölü
foto: seyirrehberi.com
Evet, yanlış duymadınız! Türkiye’de ciddi anlamda tek çöl diyebileceğimiz alan Karapınar çölüdür. Konya Karapınar’da bulunur. Aslında her ne kadar ülkemizin doğa harikalarını sıralasak da ve çöl bir doğa alanı olsa da çölleşmeye karşı temkinli olalım, gerekli önlemlerin alınmasını destekleyelim ve ağaçlandırma çalışmalarına katılalım. Çöl kent merkezine 94 km uzaklıktadır ve bilinen tuzlalarımızdan Meke Tuzlası da burada bulunur. Karapınar çölüne en yakın havaalanı Konya Havaalanı’dır.
Göcek Koyları
foto: Go Turkey
Fethiye’nin Göcek beldesinde bulunan koylar bir çok insanın gözlerini kamaştıracak bir güzelliğe sahip. Hani hep isteriz ya masmavi deniz yemyeşil ağaçlar güzel bir hava, işte o istediklerimiz ve daha fazlası tam da burada. Denizin rengine bakınca etkilenmemek elde değil. Kurun herhangi bir koya çadırınızı, alın elinize içkinizi koyulun bu güzellikleri izlemeye. Göcek beldesine en yakın havaalanı Dalaman Havaalanıdır, İstanbul havalimanlarından direkt uçuşlarla kente varabilirsiniz.
Yenice Ormanları
foto: yenice.gov.tr
Karabük ilimizde bulunan bu doğa harikası alan sadece ülkemiz açısından değil sahip olduğu biyolojik çeşitlilikle Avrupa için de önemli bir yere sahiptir. Yenica ormanları ayrıca Türkiye’nin en büyük kesintisiz ormanlık alanı ünvanına sahiptir. Küresel ölçekte tehlike altında bulunan bitki türleri ve az bulunan ağaç türleri ile hem Dünya Ormancılık Örgütü için hem de ülkemiz için en önemli ormanlık alandan birisidir. Karabük’e en yakın havaalanı 240 km ile Ankara Esenboğa Havaalanıdır.
Marmaris Kızkumu

foto: transferx.com
Marmaris’in Orhaniye köyünde bulunan Kızkumu 600 m uzunluğunda, kızıl renklerden oluşan ve denizin içinde ilerleyen bir yoldur. Ama uzaktan baktığınızda sanki denizin üzerinde yürüyormuşsunuz gibi gözükür. Kızkumu ayrıca bir çok efsanenin de içinde yer alıyor. Marmaris’e en yakın havaalanı Dalaman Havaalanıdır.
Ihlara Vadisi

foto: panoramio.com
Uzunluğu 14 km’yi bulan ve yer yer 200 m yüksekliğe ulaşan duvarlarıyla Ihlara vadisi önemli bir doğa oluşumudur. Melendiz çayının eşlik ettiği vadi Hristiyanlığın erken dönemlerindeki kiliseleri de içinde barındırır. Vadinin oluşumu ise hemen yakınındaki Hasan Dağı gibi volkanların tüflerini ve lav yollarını coğrafik hareketler ile birlikte Melendiz Çayının yarması ve bir yol oluşturması ile olmuştur. Ihlara vadisine Nevşehir havaalanı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Kapadokya Yeraltı Şehirleri
Bilindiği üzere Kapadokya denince akla peribacaları gelir ama en az onlar kadar önemli başka bir güzellik ise çok uzun zamanlar önce insanlar tarafından oluşturulmuş yeraltı şehirleridir. Prehistorik dönemden Bizans dönemine kadar kullanıldığı tahmin edilmektedir. Ve ayrıca bölge halkı tarafındançeşitli amaçlarla kullanıldıkları bilinmektedir. Derinlikleri ise 15 metreden 55-60 metreye kadar değişmektedir, Turizme açılan birçok yeraltı şehri olmasına karşın, henüz keşfi yapılamayan birçoğu hala turizme açılmamıştır.
Tuz Gölü
Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olan tuz gölü ayrıca tuz ihtiyacımızın da büyük bir bölümünü karşılar. Ankara, Konya ve Aksaray illerimizin sınırında kalan bir göl, genel olarak bembeyaz veya buz mavisi bir görüntüye sahiptir. Konya Havaalanı üzerinden Tuz Gölüne rahatlıkla ulaşılabilir.
ağrı dağı etekleri dahil hepsini gezdim muhteşem yerler
HERŞEY HARİKA GEZMEYE VE GÖRMEYE DEĞER YERLER BUNLARIN 3/2 GEZDİM VE GÖRDÜM GERÇEKTEN HARİKA
Bolu da Abant, Gölcük ve Yedigöller de var doğa harikası
Antalyalıyım yukardakı yerlerin cogunu gezdim ama manavgat şelalesinin görülmeye değer oduğunu düşünmüyorum.yani manavgat a gelene kadar 10tane yer sayarım antalyada
Türkiye’nin kıymetini bilmiyoruz , her yeri güzel
Küre Dağlarındaki Milli Park, Bingöl’deki yüzen adalar görülmeli.
Bagdat caddesi ve caddebostan sahil muhakkak gorulmeli.. dunyanin her yeri orman gol okyanus neler var neler..ama bagdat caddesi ve caddebostandaki ortam dunyada miami south beach ve los angelas coast lari haric nadir yerde var..