Telefonunuzda kaç tane seyahat uygulaması var? Kaç tanesini etkin bir şekilde kullanıyor, kaç tanesini hatırlamıyorsunuz bile?
Mobil seyahat günümüzün en popüler konularından biri. Her gün daha çok insanın mobil seyahat bilincine geçmesi yüzlerce yeni uygulamanın ortaya çıkmasına ve var olan uygulamaların kendini hızlıca geliştirmesine sebep oluyor. Çok güzel, peki bu geliştirmelerin farkında mıyız? Belki de koca bir ‘OH BE’ çektirecek onlarca yeni özellik binlerce bilgi kalabalığı arasında bizi henüz bulamadı.
Sizin için en çok kullanılan seyahat uygulamalarının muhtemelen bilmediğiniz ancak çok faydalı özelliklerini bir araya topladık. Mobil seyahat akıllı seyahat demek, haydi hep beraber bunu bir sonraki adıma taşıyalım!
Google Maps
Google Maps hayatımızın içinde. Sadece seyahatlerimizde değil, şehrimizde A noktasından B noktasına giderken en büyük navigasyonumuz. Ve şanslıyız ki bu uygulama Google tarafından çok sık güncelleniyor. Hem yeni özellikler hem de güncel haritalarla bize sokağa attığımız her adımı küçücük bir ekrandan gösteriyor. Maps’i o kadar aktif kullanıyoruz ki artık yol tarif etmek bizim için eski bir alışkanlığa dönüştü. Bu uygulama kendini o kadar sık güncelliyor ki bilmeme ihtimaliniz olan birkaç çok iyi özelliğini size tanıtmamız gerektiğini düşündük. Haydi başlayalım:
Ok Maps
Google Maps’in çevrimdışı haritaları bugüne kadar birçok gezginin hayatını kurtardı. Gitmek istediğiniz şehrin adını uygulamaya yazmanızın ardından sağ alt kısımdaki Kaydet butonundan şehrin haritasının tamamını (biraz zaman alsa da) indirebiliyorsunuz. Şimdi bu uygulamanın bir başka versiyonundan bahsedeceğiz. Bu uygulama yine çevrimdışı harita kullanıcıları için altın değerinde. Diyelim ki evden acil çıkacaksınız ve şehrin haritasını indirmeye vaktiniz olmadı. Gideceğiniz lokasyonu haritada bulduktan sonra OK Maps yazdığınızda uygulama gördüğü yeri kaydediyor ve zaman kaybınızı minimuma indiriyor. Aceleciler, tembeller, unutkanlar ve garanticiler için birebir!
Mahalleyi Keşfedin
Dünyanın keşfetmeye hazır yepyeni bir noktasındasınız, kaybolmayı mı tercih edersiniz, yoksa gezerken garantici olmayı mı? Tercihiniz ne olursa olsun, aslında çok az insanın kullandığı Keşfet özelliği çok işinize yarayacak. Bu uygulamayı etrafınızdaki popüler restoranlar ya da aktivite önerileri ile kısıtlı sanmayın, bu özellik manavlardan, elektronik dükkanlarına, ATM’lerden araç yıkama mekanlarına, otoparklardan canlı müzik mekanlarına size ihtiyacınız olabilecek her türlü mekan ve hizmet için önerilerde bulunuyor. Trip Advisor haritanıza girmiş gibi.
Lokasyon Paylaşın
“Nerdesin? Adres nedir? Orası neresi ya? Tam nerede buluşalım?”
Eğer hayatınızda böyle dertleriniz varsa bu uygulama çok işinize yarayacak. Lokasyon paylaşım uygulaması whatsapp ve facebook’un da geliştirdiği uygulama özellikleri, ancak buluşacağınız insanlarla bu uygulamalar üzerinden iletişimde bulunmuyorsanız google imdadınıza yetişiyor. Maps ekranının sol üst köşesindeki menüden bulunduğunuz ya da herhangi bir noktayı paylaşabilirsiniz.
Durak Ekleyin
Şehirdeki tüm ikinci el dükkanları ya da tüm kitapçıları dolaşmak istiyorsunuz. Ancak hepsinin yerini haliyle aklınızda tutamıyorsunuz ya da mobilken daha düzenli bir rota oluşturup zamandan tasarruf etmek istiyorsunuz. Google sizi artık sadece A noktasından B noktasına götürmüyor aynı zamanda C, D, E, F ya da ne kadar durak isterseniz o kadar durakla rotanızı belirliyor. Bu uygulama hem araç yolculuğu hem de yürüyüş rotalarında tahmini harcayacağınız süreyi öğrenmeniz için müthiş bir yöntem. Gideceğiniz ilk durağı seçip rotanızı oluşturun, ardından sağ üst köşedeki menü çubuklarına tıklayarak Durak Ekle butonuna basın, 3. durağınızı bu seçimin ardından ekleyebileceğinizi göreceksiniz.
Sinsi Olun
Şaka bir yana, yine hayatımızı aslında çok kolaylaştıran bir uyguama ile karşı karşıyayız. Sizin de her daim çok geç kalan bir arkadaşınız varsa ya da o arkadaş sizseniz bu uygulama hem sizin hem de yakınlarınızın sabırlarını bir nebze olsun rahatlatıyor. Gerçek zamanlı lokasyon paylaşma uygulaması ile yoldayken arkadaşlarınızı arayıp nerede kaldığınızı söylemenize gerek kalmıyor, onlar sizi zaten sinsice takip ediyor. Seyahatlerinizde ise güvenliği ile ilgili kafanızda şüphe olan bölgelere girdiğinizde yakınlarınızla canlı lokasyon paylaşımı yapıp kendinizi bir nebze olsun daha rahat hissedebiliyorsunuz. Canlı lokasyon paylaşımları 1 saat süre ile gerçekleştirilebiliyor. Aynı uygulamanın facebook’ta da kullanılabildiğini söylememizde fayda var.
Aracım Nerede Derdine Son
Gündelik yaşamda ya da seyahatlerinizde kafanızda onlarca düşünmeniz gereken şey varken bir anda aracınızı nereye park ettiğini unutanlardan mısınız? Artık unutmayacaksınız çünkü Maps ile aracınızı park ettiğiniz yeri işaretleyebiliyorsunuz. Bulunduğunuz noktayı gösteren mavi ikona bir kere tıklayın, ‘park noktası olarak işaretle’ ikonuna basın ve arkanıza dahi bakmadan şehri keşfedin!
Uber
Şehirleri keşfederken çokça kullanılan ulaşım uygulamalarından biri de Uber. Bu çok hızlı popüler olan uygulamanın güncellemeleri de aynı hızla oluyor, bu yüzden her faydalı geliştirmeyi bilmemeniz çok mümkün. Sizin için çok bilinmeyen ama dev faydalı iki özelliği bir araya getirdik.
Uygulamasız Uber
Telefonunuzdaki onlarca uygulama çok yer kaplıyorsa ya da akıllı telefon kullanmıyorsanız üzülmeyin. Uber, uygulama üzerinden araç çağıramayanlar için çok basit bir mobil siteye sahip. m.uber.com üzerinden gideceğiniz noktayı seçin, giriş bilgilerinizi girin ve araç çağırmak için hazırsınız!
Lokasyonunuzu Paylaşın
Eğer ilk defa Uber uygulamasını kullanıyorsaız ya da kafanızda güvenlik ile ilgili soru işaretleri varsa Uber aracını çağırdığınızda ana sayfayı yukarı kaydırın ve lokasyonumu paylaş ikonuna basın. Kolay, pratik, güvenli.
Google Translate – Canlı Video Çeviri
Özellikle yurt dışı gezilerinde elimiz ayağımız olan bir uygulama Google Translate. Birçok faydalı güncellemesi ile hayatımızı ve seyahatlerimizi kolaylaştırmaya devam ediyor. Yeni olmayan ama çok da bilinmeyen bir uygulaması özellikle restoranlarda çok işinize yarayacak nitelikte: Canlı Görsel Çeviri. Uygulamadan çevirilecek dili seçip kameraya bastığınızda gösterdiğiniz her görselde ne yazdığını öğrenebileceksiniz. Bu uygulama tam 27 dilde çeviri yapabiliyor. Menüler artık sizden korksun!
Couchsurfing – Hangouts
Couchsurfing binlerce gezgine hem ekonomik seyahatlerinde yardımcı olmaya hem de yerlileri daha yakından tanıtmaya devam ediyor. Uygulamanın yeni özelliği evinde bir gezgin için yeri olmasa da yabancı kültürlerle tanışmak isteyen, ya da kalacak yeri olsa da lokal arkadaşlar edinmek isteyenler için geliyor: Couchsurfing Hangout. Bu uygulama aynı zamanda aynı şehirde seyahat eden CS gezginlerini de bir araya getiriyor. Aslında bu güncellemeden önce gezginler forumlarda CS buluşmaları gerçekleştirmek için yazışıyordu. Hangout özelliği hem zamandan tasarruf sağladı hem de rastgele buluşmalar için zemin hazırladı. Bu yaygın uygulamayı kullanmak için bir sebep daha!
Trip Whistle – Neredeyim?
Bu uygulama çok yaygın olmasa da çok önemli olan, her gezginin telefonuna yüklemesini tavsiye edeceğimiz güvenlik uygulamalarından. TripWhistle dünyanın neresinde olduğunuzu lokasyon ayarlarınızdan biliyor, acil durumlarda bulunduğunuz ülkenin polis, itfaye ya da ambulansını hemen aramanızı sağlıyor. Ancak bu uygulamanın bilinen acil durum aramaları dışında başka çok faydalı bir özelliği daha var; bulunduğunuz noktanın bina numarasına kadar adresini çıkarabiliyor. Hatta adresi sıkıcı bulanlar için koordinat özelliği bile var 🙂 Hiç aklımıza gelmeyen ama her an ihtiyacımız olabilecek harika bir geliştirme!
Sizin için derlediğimiz seyahat uygulamalarının az bilinen özellikleri bu kadar. Bu uygulamalarla ilgili gizli saklı başka geliştirme önerileriniz var mı? Yorumlarda yazın, tiwitleyin ya da facebook sayfamıza yazın.
Kapak Fotoğrafı: Fstoppers