Montreal, Amerika kıtasının kuzey doğusunda, Kanada’nın Quebec eyaleti içinde yer alan çok kültürlü ve çok festivalli bir şehir. Quebec, yıllar önce bölgeye yerleşen Fransız kolonileri tarafından kurulduğu için eyaletin resmi dili Fransızca. Fakat Montreal, hem Fransız kültürünün bariz hissedildiği hem de İngilizce konuşarak rahatlıkla gezilip keşfedilebilecek bir yer. Yollardaki tabelalar Fransızca olsa da altlarında İngilizce karşılıkları mutlaka yer alıyor. Montreal’de yaşayan halkın çoğunluğu da Fransızca’nın yanısıra ikinci dil olarak İngilizce konuşuyor. Böylece Amerika kıtasında yer alan bu Fransız ilinde rahatlıkla gezilebiliyor. Detaylara geçmeden önce atıştırmalık niyetine şehir hakkında Montreal Turizm Ofisi tarafından hazırlanan şu videoya bakmakta fayda var:
Ne Yenir, ne içilir?

Fotoğraf: Mo Riza
Montreal demek, iyi yemek demek! Kuzey Amerika’nın Paris’i olarak adlandırabileceğimiz Montreal, içinde İtalyan, Brezilyalı, Hintli, Çinli gibi farklı etnik grupların da yaşadığı bir şehir olarak çok kültürlülükle adını dağlara yazdırmış. Caddelerinde, sokaklarında fantastik Fransız mutfağının yanısıra enfes İtalyan pizzası, baharatlı Hint yemekleri ve diğer kültürlerin kaliteli yemeklerini bulmak gayet mümkün.
Montreal’in öne çıkan bir diğer özelliği ise kafeleri! Birbirinden cool kafelerde leziz kahveler ve atıştırmalıklar sizi bekliyor. Café Myriade, Café Falco ve Pikolo Espresso Bar bunlardan sadece birkaçı!
*Editörün notu: Eğer Montreal’e gitmeyi düşünüyorsanız, Montreal’de yaşayan türk fotoğrafçı Ali İnay’ın instagram hesabını takip etmenizi öneririm. Kendisi çektiği mükemmel fotoğraflarla adeta bir Montreal kafe rehberi!
Ne yapılır?
Festivale Gidilir! Neredeyse yılın her ayı bir festivalin olduğu, özellikle yaz mevsiminde, bir ayda üç beş festivalin gerçekleşebildiği bir şehir Montreal. Oralara kadar gitmişken festivalsiz kalmak pek mümkün değil kısacası. Karnavallar, film festivalleri ve Kanada Grand Prix’ nin yanısıra, Montreal’de düzenlenen festivallerin en babası, 1970’lerden bu yana süregelen Montreal Caz Festivali. Dünyanın en büyük caz festivali ünvanına sahip olmakla birlikte, bugüne dek sahnesinde John Lee Hooker, Leonard Cohen, Tom Waits, Tom Jobim, Astor Piazzola, Marcus Miller, Elvis Costello gibi müziğin büyük ustalarını, babalarını ağırlamış. Bu yıl 29 Haziran – 09 Temmuz 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek festivalle ilgili detaylı bilgi için kendi sitesine buradan buyurun.
Fotoğraf: Shinya Suzuki
Festivaller cepte, sıradaki aktivite gelsin! Başta güzel sanatlar müzesi olmak üzere, Montreal’deki müzeler kesinlikle görülmeye değer. Tiyatro, sinema ve hareketli gece hayatı ile eğlenmeden dönülmeyecek bir şehir. Sinemada İngilizce dublajlı ya da altyazılı filmler bulmak da mümkün.
Nerede Gezilir?
Old Montreal! Montreal’e gelmişken Fransız kültürünü, havasını , tarihini koklamak için ‘Old Montreal’ olarak anılan eski şehire gitmek iyi bir tercih. Etraftaki tarihi yapıların arasına girince birkaç yüzyıl öncesine ait bir Fransız şehriyle karşılaşıyor insan. Döneme ait etkileyici mimarisiyle buradaki en önemli durak Notre Dame Bazilikası. Yine bu bölgede Fransız mutfağından nefis yemekler sunan restorantlar var fakat fiyatları biraz tuzlu.
Fotoğraf : Muhammad Ali
Mount Royal! ‘Bugün sana tepeden baktım, Ey Aziz Montreal’ diyerek şehrin manzarasını kuşbakışı izlemek isteyenler için Mount Royal doğru adres. Şehre adını veren bu tepe, özellikle yaz aylarında pek bir kalabalık ve canlı. Müzikal aktivitelerin de düzenlendiği naçizane bir doğa ile buluşma, sincaplarla koşma, şehre tepeden bakma ve sosyalleşme yeri olarak şöyle köşeye not alabiliriz.
St Catherine Caddesi! Alışverişin, çarşı, pazarın adresi Saint Catherine caddesi. Cadde boyunca mağazalar ve restorantların yanı sıra bu bölgeye graffiti ve sokak sanatının pek çok iyi örneğini görmek için gidilebilinir.
Habitat 67! Daha değişik, sıradışı birşeyler görmek istiyorum diyenleri, absürd, enteresan ev mimarisiyle Habitat 67 bölgesine alalım.
Peki, Montreal’de yeme, içme, ulaşım gibi temel harcamalar ne kadar?
- Su (0.33lt): 1,32 C$
- McDonalds Menü: 9 C$
- Capuccino: 3,43 C$
- Taxi 1km (Normal Tarife): 1.70 C$
Özetle, Montreal, gidenleri festivalleriyle coşturan, yemekleriyle doyuran, içinde tarih ve kültür barındıran ve keşfetmeye değer medeni bir şehir!
Bonus: Montreal Jazz Festivalinde Omar Souleyman performansı ile çoşan Montreal gençlerine eşlik etmek isteyenlere gelsin.
Montreal’e Nasıl Gidilir?
Air France, KLM ve Delta ile Montreal’e her gün İstanbul’dan hareketli uçuşlar var. KLM ile uçuyorsanız Amsterdam, Air France ile uçuyorsanız Paris, Delta ile uçuyorsanız New York aktarmalı olarak Montreal’e ulaşabilirsiniz. KLM ile aktarma süresi dahil olmak üzere Istanbul – Amsterdam – Montreal için toplam seyahat süresi ortalama 18 Saat 15 Dakika iken, Air France ve Delta ile aktarma süresi dahil Istanbul – Paris – Montreal için toplam seyahat süresi ortalama 13 Saat 45 Dakika’dır.