
Tarihi seviyor musunuz? Okullarda ezberlemek zorunda kaldığımız olaylardan değil, insanlığın yerleşik hayata geçmesiyle ürettiği şaşırtıcı dünyadan bahsediyoruz. Her yeni gün, geçmişin gizemini çözmek için binlerce arkeolog dünyanın dört bir yanında tabiri caizse taş toprak temizliyor. Onlar temizledikçe biz toprağın bizden gizlediği sürpriz dolu gerçekleri öğreniyoruz. Ne zaman göçmemeye karar verdik? Ne zaman yıldızları pusulamız yaptık? Ne zaman bostan kurduk, gemi inşa ettik, resim yapmaya başladık? O ilk kirayı kim istedi:) Şaka bir yana tarih olayları ve yapılarıyla büyüleyici. Ne doğanın ne de insanlığın tahribatına bana mısın dememiş müthiş yapılar bizi az şey bildiğimiz (mi acaba?) o yıllara götürüyor. Nasıl inşa edildiğine anlam veremediğimiz, dünyanın dört bir yanındaki mimarlık harikası 8 tarihi yapı bu içerikte.
1- Stonehenge
Fotoğraf: Pixabay
Ne zaman yapildi? MÖ 8500
Nerede bulunuyor?: Wiltshire, İngiltere
Bir masalda olsaydı, bir dev yavrusunun lego oyuncakları olurdu muhtemelen. İsminin anlamı asılı taşlar olan Stonehenge, kim tarafından neden yapıldı sorusunun cevabı bulunamamış şaheserlerden biri. Kimisi iyileştirme merkezi diyor, kimisi mezarlık. Kimine göre dini ritüellerin gerçekleştirildiği bir mabet. Tam 10.000 yıl önce kilometrelerce öteden bu taşları birileri taşıdı ve buraya getirdi. 5000 yıl önceden beri de mezar olarak kullanılmaya başlandı. 5 farklı dönemde inşa edilmeye devam edilmiş bu eseri sebebi ne olursa olsun hepimiz tanıyoruz.
2- Gize Piramitleri
Fotoğraf: Pixabay
Ne zaman yapildi? MÖ 2560
Nerede bulunuyor?: Mısır
Dünya dışı varlıklara inanmak isteyenlerin en sevdiği tarihi yapı Gize Piramitleri. Piramitlerin yan yana olan en ünlü 3 tanesinin Orion Takımyıldızı’nın dizilişine göre yapıldığı yakın zamanda Belçikalı bir bilim insanı tarafından ispatlanmış. Bu piramitlerin inşa edilmesinin sebebi uzaylılar değilse bu nasıl bir egodur demek istiyoruz sevgili okurlar. Sebebini de açıklayalım: Bu dev mezarları inşa etmek için önce bir şehir kuruldu, ardından tam 20 yıl boyunca çalışıldı. Teoriler olmasına rağmen hala kimse 3 metrelik taşların 145 metre boyunca nasıl inşa edildiğini yanıtlayamıyor. Anlamıyoruz ama seviyoruz. Bu yapıları yaptıran krallara da “Helal Olsun” diyoruz.
3- Moai
Fotoğraf: Pixabay
Ne zaman yapildi? MS 500
Nerede bulunuyor?: Paskalya Adası, Şili
Yerini haritada bulmakta zorlanacağımız küçücük bir adada bu heykellerin ne işi var? Cevabı yine, tabi ki bilmiyoruz. Sayıları bine yakın olan dev heykeller adanın her tarafına dağılmış durumda. Heykellerin en büyüğü 10 metre uzunluğunda, ağırlığı ise 82 ton. Dev kafalı heykeller ismi Ahu olan taşlarda oturuyor, 7 tanesi hariç tamamı yüzünü okyanusa dönmüş durumda. Yapıldığı dönemde adanın tamamen ormanla kaplı olduğu tahmin ediliyor, bu da heykellerin nasıl oluyor da bir yerden bir yere götürüldüğü cevabını bulmayı daha da zorlaştırıyor.
4- Roma Forumu
Fotoğraf: Pixabay
Ne zaman yapildi? MÖ 8. YY
Nerede bulunuyor?: Roma, İtalya
Roma Forumu’nu günümüz dünyasında dev bir site kompleksi olarak açıklayabiliriz. Havuz, spor salonu, sauna yerine, bu sitenin içinde ticaret merkezi, ibadet alanları, mahkemeler, önemli isimlerin mezarları bulunmaktaydı. Bu yapıyı önemli kılan tarihi şehir Roma’nın içinde olması ve devasa yapıların eskiden çamur ve balçık olan bir arazide başarılı bir şekilde inşa edilmesi. Bu Forum o kadar büyüktü ki kazıları tam 100 sene sürdü. 410 yılında şehrin düşmesi ile bu yapı da zarar gördü ama görmeden önce tam 170 metreye 250 metre ebatlarındaydı. Bu dev harabeler yılda tam 4 buçuk milyon turist çekiyor, bir Ankara nüfusu dersek daha açıklayıcı olabilir sanırız.
5- Reptilianlar
Fotoğraf: youtube/r11hno
Ne zaman yapildi? MÖ 3300
Nerede bulunuyor?: Brittany, Fransa
3000 taş yan yana bir şehir boyunca diziliyse bundan ne anlamalıyız? Hala bunu çözmeye çalışıyoruz. Fransa’nın Brittanny şehrinde bir mite göre kral onları taşa çevirmeden önce Pagan askerleri olan bu taşlar merakımızı pekiştiriyor. Adeta annelerimizin ‘yalan söyleme taş olursun’ uyarısının ayaklı kanıtı olan bir mitle karşı karşıya olduğumuzu belirtmeden de geçemeyeceğiz.
Yüzyıllar boyunca bu taşlar koyun / tavuk barınağı, hatta fırın olarak kullanıldı. Bazıları yol açılması için bulunduğu yerden sökülüp atıldı. Hatta ve hatta evlerde yapı malzemesi olarak kullanıldı. Bu taşlar şimdi koruma altında ve ziyaretinizi bekliyor.
6- Olmec Dev Başları
Fotoğraf: misfitsandheroes
Ne zaman yapildi? MÖ 8500
Nerede bulunuyor?: Meksika
Olmecler 19 yüzyılın ikinci yarısında varlıkları konusunda bulgular bulunan bir Orta Amerika Medeniyeti. Mayalardan önce yaşadıkları iddia edilen Olmec’ler Maya’ların kullandığı matematik ve astronomi bilgilerinin kaynağı olarak gösteriliyor. Bu taşların sebebi ise, yine bilinmiyor. Siyahi ırka ait bu baş heykellerinin Afrika’dan gelen insanlar olup olmadığı araştırılıyor fakat henüz bu tezi destekleyen bir bulgu bulunamadı. Şu ana kadar tam 17 Baş heykeli bulundu ve bunların en büyüğü ortalama bir insanın yarısı büyüklüğünde.
Bu başlar ile ilgili ilginç bir teori de bazılarında kask bulunmasından ötürü geçmişte oynanan bir takım oyununun oyuncuları olmaları ve kaybettikleri bir maçın ardından kurban edilmeleri. Günümüz futbolcuları çok şanslı.
7- Machu Picchu
Fotoğraf: Webjet Exclusives
Ne zaman yapildi? MS 1450
Nerede bulunuyor?: Peru
Dünyanın 7. harikası kabul edilen Machu Picchu… Hakkında ne söylesek az. Bugüne kadar çok iyi korunarak gelmesinin sebebi şehrin orada olduğunun İspanyol istilacılar tarafından fark edilmemesi olarak biliniyor. Birbirine bağlı 150 adet evden oluşan bu müthiş yapı dev bir merdivenler sistemine sahip. Machu Picchu büyülü bir yer, tarih, doğal olaylar ya da insan ırkı tarafından zarar görmeden gelmesi oraya seyahat etmek için en önemli sebeplerden biri.
8- Petra
Fotoğraf: History-Lists
Ne zaman yapildi? MÖ 400
Nerede bulunuyor?: Wiltshire, İngiltere
Machu Picchu’nun kardeş şehri kabul edilen, Ürdün’de ikamet eden Petra Antik Kenti 1800lü yılların başında tekrar bulunarak Dünya Kültürel Mirası listesine girdi. Bu dev şehir tam 100 kilometrelik alana yayılıyor. Nebatiler’e başkentlik yapan eski ve yorgun şehri depremler ve ekonomik sıkıntılar gözden düşürmüş. Oyulduğu kayaların renginden ötürü bu şehre gül şehri de deniyor. Yaklaşık 1 kilometrelik bir kanyonu aşarak ulaşabileceğiniz bu Dünya Mirası’nın sokaklarını detaylı olarak Google haritalar uygulamasından da gezebilirsiniz. Teknoloji sen ne güzel şeysin.
Bu tarihi yapılara eklenecek farklı önerileriniz var mı? Yorumlarda yazın, tiwitleyin ya da facebook sayfamıza yazın.