
İşler rayına oturdu, uzun bir seyahat için vakit yaratıldı, artık sıra egzotik memleket Asya’yı keşfetmekte. Her şey çok güzel ama kafada deli sorular…
Nedir bu herkesin öve öve bitiremediği Asya?
Nereden başlıyor, nerede bitiyor?
Her yeri görmek için ne kadar süre gerek?
Ne kadar bütçe ayırmak gerek?
Bizim rotamız sırt çantalıların Asya’daki vazgeçilmez rotası Güney Doğu Asya. Tayland, Kamboçya, Vietnam ve Laos anakara ülkelerinden oluşan bu bölge sırt çantalı gezginlerin seyahat etmesi için en rahat ve ideal bölgelerden biri. Yukarıdaki soruları daha iyi yanıtlayabilmek adına size bazı öneriler yazdık. Ne kadar vaktiniz ya da naktiniz varsa ona göre önerilerimizi okuyun, seyahatinizi planlamaya başlayın! Unutmayın, Asya’da çok uygun uçak bileti fiyatlarıyla şehirler ve ülkeler arası seyahat ederek zamandan tasarruf edebilirsiniz!
Önerilen bütçeler Asya’da çok popüler olan sokak yemeklerinden günde 1-2 öğün yiyerek ve hostellerde kalarak tahmin edilen rakamlar. Siz bunu kendi seyahat alışkanlıklarınıza göre revize edebilirsiniz.
2-3 hafta (Bütçe $500)
Ülkeden ülkeye geçmek çok heyecan verici biliyoruz, ancak seyahatiniz için ayırdığınız çok vaktiniz yoksa, gideceğiniz ülke geniş ve turistik açıdan dolu dolu ise hızlı bir geçiş çok mantıklı olmayabilir. Özellikle de konu Tayland ise.
Budist kültürüne, sıcacık kumsallara ya da filler ile banyo yapmaya sıcak bakıyorsanız başlangıç için çok doğru yerdesiniz. (ekonomik açıdan da, keza Bangkok uçak biletleri güney doğu asya ülkeleri arasında bulabileceklerinizden en uygunu). Hadi şimdi şehirlere bir göz atalım.
Tayland’da güvenli seyahat ipuçları için şu yazıya bir bakmanızı öneririz.
Bangkok
Güney Doğu Asya’ya giriş biletiniz, ilk durağınız, büyüklüğü ile İstanbul’u aratmayan Tayland’ın başkenti Bangkok. GDA ülkeleri arasında şehirleşme adına en gelişmiş bölge. Sayısız tapınaktan birkaçını tuk-tuk’la ziyaret edin. Sokak yemeklerini tadın. Tabi ki masaj yaptırın. Grand Palace’ı ziyaret edin. Dev Çin Mahallesini ziyaret edin. Expat ve gezginlerin buluşma noktası Khao San Sokağı’nı mutlaka ziyaret edin. Gece pazarlarını turlayın. Şehirde yapılacak şeyler sayısız ama Tayland büyük ve renkli bir ülke, tüm zamanınızı burada harcamayın.
Chiang Mai
Chiang Mai Tayland’ın kuzeyinde kültürel bir cennet. Bangkok’tan her gün kalkan uçaklar ile gitmeyecekseniz kendinize bir gece treni bileti alın (aman kırmızı treni seçin). Yola çıktığınızda şarjım bitti, aç kaldım, çok rahatsız burası dertleriniz olmayacak, keza kompartmanlar çok temiz ve rahat. Bangkok’un karmaşasından sonra sizi sakin ve dingin bir şehir bekliyor. Tapınaklarının, doğasının ve akşam pazarlarının yanında Chiang Mai aslında Fil Sığınakları ile biliniyor. Kötü muamele gören filler bu merkezlerde rehabilite ediliyor. Filleri muzla beslemek, onlarla çamur banyosu yapmak ya da nehirde bir duş almak için bu sığınakları ziyaret edebilirsiniz ancak saygı göstermek şartı ile. Keza fillere binmek kesinlikle yasak. Olması gerektiği gibi. Bu şehir güneydeki kumsallara ve çılgın gece hayatına gitmeden önce sizin için tam bir rehabilitasyon olacak.
Adalar
Tayland’ın en popüler bölgelerinden biri de kuşkusuz ki adaları. Birçok amaç ve mod için birçok ada seçeneği var. Dalış yapmak için Kog Tao’ya gidebilir, Moon Party’ler için Koh Phangan’a geçebilirsiniz. Romantik bir kaçamak için Koh Samui’ye gidebilir, ‘The Beach’ filmindeki kumsalı ziyaret etmek için Koh Phi Phi Adaları’na geçebilirsiniz. Tayland’da onlarca ada var, en az 4-5 tanesini görmeden aman geri dönmeyin.
1 Ay (Bütçe $750)
Bana bir ülkeyi tanımak yetmedi, gelmişken daha fazla keşfetmek istiyorum diyenler için seyahate +1 veya +1,5 hafta ekliyoruz ve sizi Kamboçya ile tanıştırıyoruz.
Kamboçya’ya uçak ile geçmeyecekseniz Bangkok’tan kalkan otobüsler ile 6-7 saatlik bir yolculuk ile başkent Phnom Phen’e ulaşabilirsiniz.
Phnom Phen
Kamboçya’daki ilk durağınız Phnom Phen yine karmaşa dolu başka bir şehir. Şehrin içınde hem fakirliği derinlemesine hissedecek, hem de göz alıcı palasları hayranlıkla izleyeceksiniz. Şehri gezmek Bangkok kadar vaktinizi almayacak. Tam gün tuk-tuk ya da motorsiklet kiralayabilir, yeniyi ve eskiyi yan yana yaşatan bu şehri şaşkınlıkla gezebilirsiniz. Gözünüzün önünde hamurdan yapılan noodle’ları mutlaka tadın. Nehir kenarında gezintiye çıkın. Kamboçya’da şoförler gezginlere büyük bir ısrarla tuk-tuk kiralamak ister, ülkenin yaşam şartları göz önüne alındığında bu yaklaşıma karşı sabırlı ve sevecen olmanızı öneririz. Bu şehri ziyaret etmenin en önemli sebebinden bahsetmedik. Kamboçya’nın yakın tarihte yaşadığı korkunç dönemi görmek, anlamak, ders almak adına mutlaka Ölüm Tarlaları Müzesi’ni ziyaret etmenizi öneririz. Ülkeleri yaşadıkları geçmişle anlamak çok önemli, hem Asya’nın bu bölgesine hem de hayata bakış açınızı değiştirecek bu deneyimi mutlaka yaşayın. Moraller bozulabilir, ama empatiniz mutlaka gelişecek.
Angkor Wat – Siem Reap
Yolculuk vakti, sıradaki durağımız dünyanın yüzölçümü en büyük tapınaği Angkor Wat’ı barındıran Siem Reap şehri. Uçarak gitmeyi tercih etmezseniz şehre 8-9 saatte gidebileceğiniz otobüsler mevcut. Şehir başkentten daha sakin, ama gezginlerin uğrak yeri olmasından ötürü partilemek için daha uygun:) Angkor Wat gün doğumunda ziyaretçilere açılıp gün batımında kapanıyor, turunuzu buna uygun olarak alın, güneşin müthiş fotoğraflarını çekin, birkaç monk arkadaş edinin, belki size poz bile verebilirler 🙂
Sihanoukville
Bu kadar kültür gezisi yeter, artık partileme vakti. Kamboçya’nın güney sahilleri ise bunun için doğru adres. Sihanoukville’i ilginç kılan şey ise uzun kumsallarından çok barındırdığı Türk nüfusu. Bölgede bolca Türk esnaf ile karşılaşabilirsiniz. Sahile 4 saat uzaklıktaki Koh Rong adası ise kendi başına neredeyse 100e yakın Türk’e ev sahipliği yapıyor ve hafta sonu gerçekleşen partileri ile nam salmış durumda. 24 saat açık barlar, bitmeyen partiler ve ucuz içecekler için artık nereye gideceğinizi biliyorsunuz.
2 Ay (Bütçe $1500)
Anlayışlı bir patronunuz var, kendi işınize sahipsiniz, freelance çalışıyorsunuz ya da hayata bir mola verdiniz. Ve seyahat edebilecek tam 2 ayınız var. Ne yapıyorsunuz, Güney Doğu Asya anakara ülkelerinde gezilmedik nokta bırakmıyorsunuz. Seyahatimize +1 ay +2 ülke daha eklendi. Kamboçya’nın ardından biraz Vietnam ve Laos’a göz atma vakti geldi. İlk durağımız Vietnam’ın dev şehri Ho Chi Minh. Uçmayacaksanız buraya yine otobüsle gidebilirsiniz.
Minik bir not: Vietnam için vize almanız gerekiyor ve Türk vatandaşları için süreç biraz sıkıntılı olabilir. Önceden araştırarak ilerlemenizde fayda var.
Ho Chi Minh Şehri (ya da Saigon)
Adını devrimci liderlerinden alan büyük metropol Ho Chi Minh, kendi başına yaklaşık 1o milyon nüfusa sahip. Yani evet, dev kalabalıklıkta bir şehir ile Vietnam seyahatinize başlıyorsunuz.
Củ Chi tünellerine girin. Independence Palace’ı ziyaret edin. Şehir turlarına katılın ve sonrasındaki sakin seyahatiniz öncesi milyonlarca insan görmeye alışın. E tabi ünlü Mekong Delta’sına gidip yüzen pazarlardan alışveriş yapmadan şehirden ayrılmayın.
Sa Pa
Vietnam’daki son durağınız Sa Pa. Sakin hayatı ve pirinç tarlaları ile yollar müzik dinleyerek hayaller kurmaya çok müsait. Tabi bir de trekking yapılacak yolları ve seyirlik akarsuları Vietnam’dan ayrılmadan görmeniz gereken güzellikler olacak.
Laos
Tayland’ın turistler tarafından keşfedilmeden önceki hali deniyor Laos için, söyleyenin ağzına sağlık çünkü kesinlikle doğru. GDA durakları arasında sonuncu olan Laos çok sakin bir ülke. 40 metre büyüklüğündeki Buda heykelini ziyaret etmek için Buda parkına gidin, nereden ve ne zaman geldiği bilinmeyen taş kase tarlasını ziyaret edin, Luang Prabang’da normal yaşamınıza dönmeden önce huzur ile kavrulun.
Asya’nın kültür dolu güneyi aslında gezmekle bitmez, gideceğiniz zaman şunu unutmayın. Bu kültür ve doğal yaşamın bir benzeri daha yok. İyi yolculuklar!
Haftalık bültenimize üye olun, seyahat ile ilgili tüm merak ettikleriniz ve en avantajlı kampanyalardan ilk siz haberdar olun. Üyelik için buraya tıklayın.