
Yeşilin her tonunu görmeniz haricinde, birçok krallık ve uygarlıkların da Artvin’de bıraktığı izleri ve eserleri görebilirsiniz. Yaz kış yağmur alan Artvin, yeşilliğiyle gözlerinizi kamaştıracak. Yöre halkının doğaya önem vermesi, yeşil alanların korunması, burada birçok bitki çeşidinin yetişmesini sağlamış. Öyle ki, Dünya’da eşi benzeri olmayan üç çeşit çiçek ve bitkisi ile Dünya’ya nam salmış. Artvin karanfili, Artvin çiğdemi, ve Artvin Zambakı Dünya’da sadece Artvin’de bulunuyor. Arhavi’de nereleri gezelim görelim diye düşünmeyin! Arhavi’nin doğası bile tek başına yeter. Artvin’de olduğu gibi yine yaz kış bol yağış alan Arhavi’de nefes aldıkça ciğerlerinizin temizlendiğini hissedeceksiniz.
Opiza Manastırı
Artvin merkez ilçesine bağlı Bağcılar Köyü’nde, bu tarihi manastırı gezerek tarihten gelen çizgi ve figürleri inceleyebilirsiniz. Sümer kalıntılarını andıran bu çizgilerde bir çok İnsan figürü göze çarpıyor. Opiza Manastırı Kral Vahtang Gorgaslan tarafından inşa edilmiş.
İskender Paşa Camii
7. Yüzyılda Hz. Osman tarafından inşa edildiği yönünde rivayetler olan bu cami görülmeye değer manevi bir değere sahip. Bir anlamda Hz. Osman’ın bu caminin yapımında katkısının olması bilinciyle ziyaret etmeniz maneviyatınıza değer katacaktır.
Cennet Köşesi Arhavi
Adına türküler yazılan bu güzelim diyarı ziyaret ettiğinizde, sizlerin de içinden şarkılar söylemek gelecektir.
Hani derler ya, ekmeğini taştan çıkarıyor diye. Sanki bu söz buraya ait. Denizden toplanan taşlar şekline göre bebek figürü olarak işleniyor. Taş bebek adını verdikleri, süsleyip boyadıkları eserler Arhavi’ye gelen turistlere pazarlanıyor.
Dahası, Türkiye’nin dört bir yanına da hediyelik eşya olarak satışları yapılıyor.
Çifte Kemer Köprüsü
18. Yüzyılın Osmanlı’sını derin duygularla yaşamak istiyorsanız, Arhavi’de Çifte kemer köprüsünü mutlaka ziyaret edin derim.
Mençuna Şelalesi
Yine Arhavi’de bulunan bu şelale yerel ve yabancı turistlerin bir hayli ilgisini çekiyor. Çifte Kemer Köprüsü’ne ziyaretinizi tamamladıktan sonra aynı güzergahtan devam etmeniz halinde Mençuna Şelalesi’ne de varabilirsiniz. Deyim yerindeyse, böylelikle bir taşla iki kuş vurmuş olacaksınız. Mençuna Şelalesi çevresinde konaklama tesisleri de bulunmaktadır.
Beyazsu Yaylası
Artvin’in Borçka ilçesinde bulunan bu yayla, Kaçkar Dağları etekleri boyunca uzanıyor. Doğasıyla insanı büyüleyen bu yayla adını, bir kayadan köpürerek çıkan sudan almış. Yıldız Gölü’ne oldukça yakın olan bu yaylada, çayırlık diye hitap edilen kısa ağaçlı ormanlık bir bölge mevcut.
Tibeti Kilisesi
Şavşat ilçesinin Cevizli köyünde bulunan bu tarihi kilisenin geçmişi, 899 – 914 yıllarına kadar dayanıyormuş. O dönemde bölgeyi hâkimiyeti altında tutan Aşot Kuhi tarafından inşa edildiği rivayetleri var. Bu kilisenin Çatısında koç heykelleri bulunuyor. XI. Yüzyılda bu kilise dini merkez haline gelmiş. Kilisenin içinde Havarilerin, yani Hz. İsa’nın elçilerinin resmedildiğini göreceksiniz. Kilisedeki ziyaretinizi tamamladığınızda, Kafkasör Yaylası, Barhal Çayı, Cehennem Deresi Kanyonu’nu ziyaret etmeden gitmeyin derim. Ayrıca bu saydığım yerlerin hepsi birbirine yakın yerler.
Cehennem Deresi Kanyonu
Artvin’in Ardanuç ilçesine sadece 7 km uzaklıkta olan bu muhteşem doğa güzelliği, Dünya’da pek az rastlanan kanyonlardan biri. Dağların arasında oluşmuş kanyona tamamen indiğinizde serinlemek için sizleri buz gibi su birikintisi bekliyor olacak.
Papart vadisi
Yine Kaçkar Dağı eteklerinde olan bu vadide, çeşit çeşit bitki örtüsü ve çiçekleri görebilirsiniz. Ayrıca hiç görmediğiniz kadar kuş çeşidine de rastlamanız mümkün. Turistleri bu vadiyi yoğun olarak ziyaret ediyorlar.
Yöresel Yemekler
Hinkal
Bir çeşit hamur işi olan bu yemeğin tadına bayılacaksınız. Mayalı hamur, mantı kıvamında puf böreğine benzer şekilde açılıyor ve içine az yağlı kavurma koyuluyor. Mantı gibi pişiriliyor, isteğe göre yoğurt ve üzerine yağ dökülerek de servis edilebiliyor. .
Şalgam çorbası
Pancar otu, un, yoğurt veya taze kaymak bulamaçı ile yapılan bu çorba çeşidini dağ yörelerinde sıklıkla yapıldığını görebilirsiniz. Sakinleştirici ve soğuk algınlığına iyi gelen özelliği ile şifalı bir çorba olduğu söyleniyor.
Motrella
Adı kulağınıza yabancı gelen bu yemeği, sırf bir daha tatmak için bile Artvin’e gelmek isteyebilirsiniz. Taze fasulyeler çok az su ile yağsız bir halde pişiriliyor. İçine kuru ya da taze soğan öğütülmüş ceviz ya da fındık konularak iyice karıştırılarak servis ediliyor.
Ulaşım
Eğer batıdan karayolu ile gelecekseniz Samsun’dan itibaren sahil yolu üzerinden gelebilirsiniz. Bu tercih hoşunuza gidebilir çünkü yol boyunca Karadeniz mutfağını doyasıya tadabilirsiniz. Eğer seyahat tercihiniz yaz sezonunda ise, arabalı vapurlar bu mevsimde İstanbul’dan Trabzon’a kadar seferleri oluyor. Oradan tekrar özel aracınızla Trabzon’dan Artvin’e yolcuğunuzu devam ettirebilirsiniz.Ayrıca yaylalardan geçerek seyahatin keyfini çıkarabilirsiniz. İkinci seçenek Otobüs. Artvin’e gitmek için otobüs sıkıntısı yaşamazsınız. Çünkü Karadeniz yöresine ve Artvin’e seferler yeteri kadar var.
Daha hızlı ve zahmetsiz ulaşmayı düşünürseniz Hava yolu ile gelmeyi tercih edebilirsiniz. Batum havaalanına inip oradan Artvin’e otobus ile ulaşabilirsiniz. Batum Havaalanını Artvin ve Gürcistan ortak olarak kullanıyor.
Artvin’in Yeşili İle Birlikte Göreceğin Çok Fazla Şey Var!