2019 Asya Ülkeleri Sezon Rehberi (Vizesiz)

2019’a birkaç gün kaldı. Gelen yeni senede bambaşka iklimler, bambaşka insanlar ve alışkanlıklar keşfetmeye hazır mısınız? Sizin için haritayı açtık ve unutulmaz bir Asya seyahati için en güzel rotaları seçtik. Asya ülkeleri iklimsel olarak zor bir bölgede olduğu için 2019 tatilinizi hangi ayda yapmanız gerektiği çok önemli. Bu listede hem Asya metropollerini hem de egzotikliğine el değdirmemiş kentlerin izini en doğru ne zaman keşfedebileceğinizi göreceksiniz. İşte turizmin kalbinin attığı Asya ülkeleri ve ziyaret için önerdiğimiz zamanlamalar. Okuyun, rotanızı seçin ve en uygun uçak biletleri için sizi buraya alalım.

Kamboçya, Bir Kış Masalı

Fotoğraf: Hürriyet

Tatil Sezonu: Aralık – Mart

Vize: Sınır Kapısında

Kamboçya’da çok yağışlı ve az yağışlı olmak üzere iki zaman dilimi var. Yıllık ortalama sıcaklığı 27 derece. Yıllık ortalama yağış miktarı ise 1312 mm. Coğrafya tropikal iklime sahip olduğu için Nisan’dan Kasım’a kadar çok yağış alıyor. Yıllık ortalama yağış miktarı bu aylarda ortalama 24 mm’nin üstünde gösteriyor kendini. Özellikle Eylül-Ekim ve Kasım, 27 mm’lik oranla yılın en çok yağış alan ayları. Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ayları aynı zamanda “kasırga ayları” olarak tabir ediliyor. Kış aylarında yaz aylarına göre çok daha az yağış düşüyor. Bu yüzden gitmek için en doğru zaman Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart ayları olarak görülüyor. Yani kışın soğuktan kaçmak için en iyi tatil planlarından biri Kamboçya. Aynı zamanda Mart ve Ağustos arası, Kamboçya’nın 36 dereceyi bulan en sıcak zamanları. Bu dönemde gece ve gündüz arasında ortalama 8-10 derece sıcaklık farkı oluyor.

Sıcacık bir ülkede sıcacık bir çaya davetlisiniz: Sri Lanka

Fotoğraf: www.aiesec.in

Tatil sezonu: Aralık-Şubat

Vize: Sınır Kapısında / Online

Mayıs ve Eylül ayları arasında ülkenin güneyi ve batısı, Ekim ve Ocak ayları arasında da kuzeyi ve doğusu muson yağmurlarıyla yıkanırken siz evinizde tatil planlarınızı yapın keza bu aylar bu bölgelerde epey ıslak geçiyor. Sri Lanka’nın ortalama yıllık yağış miktarı kuzeyde kuru bölgelerde yaklaşık 1020 mm iken, dağların doğu yamaçlarında 5080 mm’ye kadar artıyor.

Doğu kıyıları için yağışların az yaşandığı dönem: Nisan ve Kasım; ülkenin batısı ve orta bölgeleri için: Aralık ve Mart arası. Ada olduğundan rüzgarların da iklimde belirleyici olduğu ülkede sıcaklıklar bölgeden bölgeye değişiyor. Yıl boyunca ortalama sıcaklık merkeze yakın ve yüksek bölgelerde 5-20 derece, diğer kısımlarında 30-35 derece seyrediyor. 

Tropikal muson iklimine sahip Sri Lanka’ya gitmek için en doğru zaman Aralık, Ocak ve Şubat ayları. Bu zaman diliminde cıvıl cıvıl bir yaz yaşayan Sri Lanka’da adeta turist patlaması yaşanıyor. Elbette uçuş, konaklama ve turizm hizmetleri fiyatları da bu dönemde epey artıyor. Ama sıcacık ipek gibi kumların ve Hint Okyanusu’nun tadını çıkarmak isteyenler bu zaman aralıklarına göre seyahat planı yaparsa bu cennet adanın tadını doyasıya çıkarabilir, bizden söylemesi. 

Egzotik Cennet Tayland

Fotoğraf: www.ekonomihaber.com

Tatil Sezonu: Kasım – Mart

Vize: Yok

Ülkede tropikal iklim hakim, hava durumunu da muson yağmurları belirliyor. Sıcaklığın yıllık ortalaması 30 derece. Nem oldukça fazla. Nisan ve Mayıs ayları kuru geçiyor ancak sıcaklık da bu dönemde aniden artış gösteriyor. 40 derece sıcaklığa tam da bu dönemde rastlayabilirsiniz. En çok yağış Haziran ve Eylül ayları arasında görülüyor. Kasım ve Mart ayları arasında muson yağmurları çok görülmüyor ancak hava sıcaklıkları da bu zaman diliminde diğer aylara göre daha düşük seyrediyor. Yağmursuz ve serin olan bu dönem, Tayland gezisi için en uygun zamanlama. Bu aylarda sıcaklıklar ve nem oranı düştüğü için bunaltıcı bir havayla karşılaşmazsınız. Yani heyoo!

Haziran ve Ekim ayları arasında Muson yağmurları tüm Tayland’ı esir alıyor. Hatta öyle ki sağanak yağışlar bastırdığında adalara ulaşım bile kesiliyor. “Sıcak mevsim” olarak adlandırılan bu dönemde plan yaparken muson faktörünü mutlaka göz önüne alın.

Fırtınalar Koparsa Kopsun Be Tayvan

Fotoğraf: www.dunya.com

Tatil Sezonu: Ocak – Mart

Vize: Sınır Kapısında (Sadece Taoyuan Uluslararası Havaalanı’ndan)

Muson yağmurları Tayvan’da da görülüyor. Hadi şimdi aylara teker teker bakalım: Nisan ayı havanın ısınmaya başladığı ve yağışların henüz başlamadığı dönem. Mayıs ayında ise Erik yağmurları yağıyor. Haziran ve Eylül aylarında hava sıcak ve nemli bir hal alıyor. Ağustos ve Eylül aylarında şiddetli tayfunlar ülkeyi yıkıyor. Bu verilere dayanarak yağışın az olduğu Ocak, Şubat ve Mart ayları, ülkeyi ziyaret etmek için en uygun dönemler diyebiliriz. Ülke genelinde tropikal ve astropikal iklim görülüyor ve nem oranı da diğer Asya ülkeleri gibi yüksek. Kışları çok soğuk olan ülke, yazları da çok yüksek sıcaklıklara sahip olmuyor. Tayvan için musondan çok tayfunlar belirleyici. Seyahat planlarını bu zaman dilimine göre hesaplayıp tayfun görünen zamanlardan kaçınmanız gerekliyor. Tayvan’ın turizmden çok sanayi ülkesi olması, sezondan kaynaklı astronomik fiyat farklarının önüne geçiyor.

Endonezya’nın En Hipster Adası Bali

Fotoğraf: Hürriyet

Tatil Sezonu: Nisan – Eylül

Vize: Yok

Yıl boyu sıcak ve nemli olan ada, Ekim ve Mart ayları arasında bol yağış alıyor. Nisan ve Eylül döneminde yağış az, nem düşük oluyor, güneş kendini bu dönemde daha çok gösteriyor. Yani ne yapacağınızı biliyorsunuz, tatil için bu dönemi seçiyorsunuz. Bali’nin yağışsız bir dönemi olmadığını söylememiz gerekir. Yıllık ortalama sıcaklığın 27 derece olduğu adada yıllık ortalama yağış miktarı 3428 mm. Ortalama 684 yağış miktarıyla en fazla yağış Temmuz ayında görülüyor, uzak durun! 28 derece sıcaklıkla Mart, yılın en sıcak ayı, uzak durun! Ağustos ayında ortalama sıcaklık 25 derece olup yılın en düşük ortalamasını gösteriyor.

Bali’nin en büyük ekonomik geçim kaynağı turizm olduğu için Nisan ve Eylül ayları arasında turistik kaynakların farklı fiyatlandırma politikası olabiliyor ancak genel olarak Bali; konaklama, yeme-içme konularında ortalamanın altında fiyatları olan bir ülke.

Asya’nın lüks ve modern ülkesi Hong Kong

Fotoğraf: www.ekolojist.net

Tatil Sezonu: Mart – Nisan – Ekim – Kasım

Vize: Yok

Hong Kong’un yıllık ortalama sıcaklığı 23 derece. Yıllık ortalama yağış miktarı ise 2152 mm. İlkbahar ya da Sonbahar gibi ara dönemler Hong Kong’a gitmek için ideal diyebiliriz. Her iki dönemde de hava durumu 18-24 derece arası olduğu için çok da bunalıp sıkılmadan, rahat rahat istediğiniz her yeri gezebilirsiniz. Yine de yağmur yağma ihtimalini hatırlatalım. Mayıs ile Eylül arası Hong Kong’da tropik iklimin had safhada olduğu dönemler. Bu dönemde 34 dereceye ulaşabilen sıcaklığın yanı sıra bol yağış ve tayfunlar yaşanıyor. Yoğun yağış ihtimalini kabullendiyseniz şehirdeki her türlü aktivitenin bu dönemde biraz daha ucuz olduğunu da bilmek içinizi rahatlatabilir. Ayrıca Hong Kong’ta kışın hava sıcaklığı genellikle 15-20 derece arasında seyretse de akşamları 12 derecelere kadar düşüyor.

Asya’da Bir Avrupa Şehri: Singapur

Fotoğraf: www.uniqmagazine.com

Tatil Sezonu: Nisan – Mayıs / Ekim – Kasım

Vize: Yok

Singapur tropik iklim hakim olduğundan fazlasıyla yağış alan bir ülke. En kurak aylarda bile yağış miktarı oldukça fazla. Yıllık ortalama sıcaklığı 26 derece olan ada ülkesinin yıllık ortalama yağış miktarı 2378 mm. 163 mm yağışla Eylül ayı yılın en kurak ayı. Ortalama 298 yağış miktarıyla en fazla yağış Aralık ayında görülürken 27.4 derece sıcaklıkla Mayıs ayı yılın en sıcak ayı olarak Singapurlulara ter attırıyor. Ocak ayında ortalama sıcaklık 26.1 olup yılın en düşük ortalamasını gösteriyor.

Kuzeydoğu ve güneybatı musonlarının etkisinde kalan bölge en çok yağışı, Kasım’dan Mart ayına kadar ve Mayıs ayından Eylül’e kadar olan sürede alıyor. Bu yüzden Singapur’u ziyaret etmek için en uygun zaman Nisan-Mayıs ve Ekim-Kasım ayları arası. Ülke en az yağışa ve en uygun sıcaklığa bu aylarda sahip oluyor. Ancak unutmayın, Singapur’a gidecekseniz az da olsa yağışı göze alın.

 

 

Sizin için derlediğimiz 2019 yılı vizesiz ya da kapıda vizeli Asya ülkeleri önerilerimiz ve sezon tarihleri bu kadar. Bu konuyla ilgili başka Asya ülkesi sezon öneriniz var mı? Yorumlarda yazın, tiwitleyin ya da facebook sayfamıza yazın.

Türk vatandaşlarının tabi olduğu en güncel vize uygulamalarına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Our Readers Comments

  1. Gerçekten tatile ihtiyaçım var. Bu fikirleri değerlendireceğim. Paylaşımlarınız için teşekkür ederim. 🙂

Bu Konu Hakkında Söyleyecekleri Olanlara...