
Benim için Bozcaada tatilin gelebileceği son nokta. Tertemiz bir deniz, bozulmamış bir doğa, rengarenk sokaklar ve birbirinden lezzetli yemekler… Çocukken ailemle, yaşım el verdiğinden beri arkadaşlarımla sık sık ziyaret ettiğim Bozcaada’nın popülerleşmesi her ne kadar beni korkutsa da, henüz güzelliğinden bir şeylerin eksilmemesi içimi rahatlatıyor. Peki Bozcaada’da ne yapılır?
Bozcaada’da Sokaklar Gezilir
Bozcaada’nın merkezini tarihsel olarak iki mahalleye ayırabiliriz, Türk ve Rum Mahalleleri. Şu anda böyle bir ayrım yok çünkü ne yazık ki adada pek Rum vatandaşımız da yok. Rum Mahallesi bakımlı evleri ve arnavut kaldırımlarıyla çok daha popüler. Zaten buradaki çoğu ev otel ya da pansiyon olarak kullanılıyor. Mahallenin tam ortasında Meryem Ana Kilisesi ve saat kulesi bulunuyor. Rum Ortodoks cemaatine ait olan kilisede hala ayinler yapılıyor. Pazar sabahı yapılan ayine katılırsanız kilisenin içini de görebilirsiniz, diğer zamanlarda ziyarete kapalı.
Ada sokaklarını gezerken yanınızda bir fotoğraf makinesi bulundurmayı ihmal etmeyin, fotoğrafını çekmek isteyeceğiniz bir sürü detayla karşılaşacaksınız. Gezdik, gördük biraz da öğrenelim diyenler için tek bir adres var: Bozcaada Müzesi. Bozcaada ve tarihi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz yine merkezde bulunan Bozcaada Müzesi size ihtiyacınız olan tüm bilgileri sağlayacaktır.
Bozcaada’da Denize Girilir
“Hadi canım!” dediğinizi duyar gibiyim ama hemen sarkastikleşmeye gerek yok. Bozcaada’da denize girilir ama nerelerde girilir? Bozcaada’da rüzgar plaj seçiminde önemli bir faktör olabiliyor. Seçiminizi yapmadan önce rüzgar hakkında bilgi sahibi olmanız faydalı olabilir. Dalgasız denizde yüzmeyi sevenlerdenseniz, lodos esen günlerde adanın doğusunda ve kuzeyinde kalan plajları tercih etmenizi öneririm. Poyraz esen günlerde ise güneydeki koyları tercih edebilirsiniz.
Ayazma Plajı
Adanın en popüler plajı Ayazma. Popülerliğinin hakkını verecek kadar güzel, uzun bir kumsalı, pırıl pırıl bir denizi var fakat yer bulmak için biraz erken hareket etmeniz gerekiyor. Öğlen saatlerinden itibaren boş şezlong ve şemsiye bulmak neredeyse imkansız, park yeri için de aynısı geçerli. Kumsalda tesis yok ama karşılığında Bozcaadaspor’a destek olduğunuz şezlongları kiralayabilirsiniz. 2 şezlong ve bir şemsiye 20 TL. Ayrıca Ayazma’da bir takım su sporları yapmanız mümkün. Plajın üstünde ise birkaç tane restaurant var; Koreli ve Vahit’in Yeri en popüler olanları. Eğer arabanız yoksa merkezden kalkan minibüslerle rahatça Ayazma’ya ulaşabilirsiniz.
Beylik Koyu
Ayazma Plajı’nın güneyinde bulunan Beylik Koyu çok bilinmemesine rağmen adanın en güzel koylarından biri. Üzerinde hiçbir tesis olmayan bu bakir koya, geçtiğimiz kış soğan dolu bir geminin oturmasını nazara bağlayabiliriz.
Sulubahçe Koyu
Ayazma Plajı’nın kuzeyinde kalan Sulubahçe de tesis olmayan, tertemiz koylardan biri. Eğer Sulubahçe’ye gidecekseniz, yanınızda bir şemsiye götürmenizde fayda var. Buraya da Ayazma’ya giden minibüslerle ulaşabilirsiniz.
Habbale Koyu / Mitos Beach
Sakin olması sebebiyle ada müdavimlerinin tercih ettiği bir koy olan Habbale’de uzun bir kumsala berrak bir deniz eşlik eder. Nereden girdiğinize bağlı olarak biraz taşlıdır da diyebiliriz. Eğer bir şezlongumuz, bir şemsiyemiz olsun derseniz gitmeden Mitos’u arayıp rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Haftasonu gidip yer bulamamış bir insan olarak uyarmak istedim.
Arka Deniz / Kale Arkası Plajı
Adından anlayabileceğiniz üzere Bozcaada kalesinin arkasında bulunan bölgeden denize girmek mümkün. Hatta Kaikas buraya minik bir plaj bile kurdu. Merkezden uzaklaşmak istemeyenler ya da sıcaktan bunalıp kendini bir an önce denize atmak isteyenler için iyi bir seçenek.
Çayır Koyu
(Fotoğraf: Foursquare/Bediş)
Eğer çok inanırsanız, Çayır Koyuna ada merkezinden yürüyebilirsiniz ama bu 40 ila 60 dakikanızı alabilir. Adanın kuzeyinde bulunan ve çok rüzgar alan Çayır’da 2015 yılında bir kitesurf okulu açıldı. Hatta yine bu yıl Avrupa Kiteboard Şampiyonası burada gerçekleşti.
Akvaryum Koyu
Dalmayı seviyorsanız veya denizin altı ilginizi çekiyorsa Akvaryum Koyuna muhakkak uğrayın. Onlarca balık çeşidi ve mercan kayalıklarını adının hakkını veren Akvaryum Koyunda görebilirsiniz. Burada da tesis yok ve günde bir kez minübüsle ulaşmak mümkün.
Ataol Beach
Tüm plajların dolu olduğu bir gün şans eseri gittiğimiz Ataol Beach’ten bu kadar memnun kalacağımızı düşünmezdik. Bol gölge ve acayip lezzetli bir kalamarla kalbimizi çaldı. Plaj kullanımı kişi başı 20 TL.
Bozcaada’da Enfes Yemekler Yenir
Bozcaada’da yediğiniz birçok yemeğin sizi hayal kırıklığına uğratmayacağını düşünüyorum ama bazılarının eşsiz olduğunun sözünü verebilirim. Doğal, taze malzemelerin kullanılmasının bunda payı büyük. Mesela bambaşka bir deneyim sunan Maya’da üzüm bağları arasında tatlı tatlı çalan Ella Fitzgerald eşliğinde bir ziyafet sizi bekliyor. Ev yapımı şaraplarından, peynirlerine, leziz zeytinyağlılarından, unutulmaz füme etlerine, antrikotuna, bifteğine yediğiniz her şey sizi başka bir dünyaya götürecek. Maya’nın kahvaltısı için de şahane şeyler duyduk ama deneyimleyemedik. 2-3 gün önceden rezervasyon yaptırmanız şart, yoksa yer bulmanız imkansız.
(Fotoğraf: Ezgi Yıldırım)
Peki adada, rakı-balık ya da rakı-meze yapmadan dönülür mü? Tabi ki hayır! Rum Mahallesinde sıra sıra dizilmiş onlarca balıkçıdan birini ziyaret edebilirsiniz. Rengarenk dekorasyonlarıyla hepsi birbirinden şeker. Fakat benim favorim Ada’m. Oturun ve kendinize hepsi ayrı güzel 8’li meze tabağından isteyin. Enginarlı ahtapot ve beğendili mezgit de şahaneydi. Bu sırada aklınızda olsun, sıcak günlerde teras çok daha keyifli, püfür püfür esiyor.
(Fotoğraf: Foursquare/ Şener E.)
Bozcaada henüz hamburgercilerin istilasını uğramadı. Öğle yemeklerinde merkezdeyseniz, çay bahçelerinin yanında bulunan Hafız’ın Yerinde lezzetli bir ev yemeği tercih edebilirsiniz. Tencere yemeği sevenleri hayal kırıklığına uğratmayacağını düşünüyorum. Özellikle o kocaman çamların altında yemek sonrası içilen çayın keyfi başka.
(Fotoğraf: Foursquare/ Emre E.)
Kısa bir süre öncesine kadar Bozcaada’nın tek pastanesi ünvanını gururla taşıyan Çiçek Pastanesine plaja gitmeden uğramak şart. Meşhur sakızlı bademli kurabiyesinin tadına bakın!
Bozcaada’da İçilir
Bozcaada’da içilir! Ne mi içilir? Şarap içilir, rakı içilir, bira içilir, kahve içilir. Şarapseverleri mutlu edecek bir yer Bozcaada. İster adadaki Amadeus, Ataol, Corvus, Gülerada, Talay, Yunatçılar gibi üreticilerinin şaraplarını için, isterseniz ada sakinlerinin kendileri için hazırladığı şarapların tadına bakın; kendinize uygun bir lezzet bulacağınıza eminim. Corvus’un hem ada merkezinde hem de fabrikasının yanında dükkanları var, yeni çıkan kanunlar yüzünden ne yazık ki tadım yapılamıyor fakat çalışanlar oldukça yardımsever konuşa konuşa istediğiniz şarabı bulabilirsiniz.
Akşam yemeğinizi yedikten sonra şöyle bir ada havası alayım derseniz sizi Polente’ye ya da Bakkal’a alalım. Adanın en meşhur barı Polente ve leziz kokteyllere ev sahipliği yapan Bakkal adanın genç popülasyonunun uğrak noktaları.
Akşamüstü Ayazma’dasınız, denizden çıktınız, biraz acıktınız biraz da susadınız. O zaman sizi Vahit’in Yerine ya da Koreli’ye alalım. Şöyle buz gibi bir bira, patates kızartması ve kalamar Ayazma’ya karşı çok iyi gelecek.
Bozcaada’ya geldik diye kahve keyfimizden vazgeçecek değiliz ya diyorsanız, sizi Coffee Shelter’a alalım. Geçen yıl açılan, yeni nesil kahvecilerin adadaki temsilcisi Coffee Shelter’da içeceğiniz leziz bir kahveyle kendinize gelebilirsiniz.
Bozcaada’da Aşırı Romantik Gün Batımı İzlenir
Bozcaada’da bulunan elektrik santrali ve değirmenlerin sonunda bulunan Polente feneri, deniz sonrası güneşi batırmak ve aldığınız ada şaraplarını içmek harika bir nokta. Oldukça da popüler. Herkes yaygılarını, portatif sandalyeleri alıp gün batımını izlemek için buraya geliyor. İnsanlar genellikle kendi arabalarıyla gelseler de, bu saatlerde çalışan minibüsler de var.
Bozcaada’dan Eli Boş Dönülmez
Tazecik üzümlerden, reçellerden, adada yetişen kekiklerden, şaraplardan alırsanız şehre döndüğünüzde Bozcaada ruhunu evinizde kısmen de olsa yaşatmaya devam edebilirsiniz. Hediyelik eşyalar için de merkezde el işlerinin satıldığı standları ya da atölyeleri ziyaret edebilirsiniz.
Gözde Hanım, çok keyifli bir yazı olmuş. Elinize ve gözünüze sağlık!
Selamlar
Sevgiler
Gayet güzel bir Bozcaada anlatımı olmuş. İlginiz ve adamıza uğradığınız için teşekkürler:)