
İmparatorluklar şehri, sürgün yeri, çini madeni, ultramaraton destinasyonu, şairin ilham perisi, tarihi eğitim merkezi…İstanbul ve Paris gibi bir dünya başkentinden ya da suların altına gömülmüş gizemli bir kıtadan bahsetmiyoruz. Gölünün dinginliğiyle istirahat edeceğiniz, doğasından ilham alacağınız ve tarihini takip edip en zor kararlarınızı bile bile kolayca alabileceğiniz Anadolu şehri İznik’te…
1) İznik Konsili
Hristiyanlık pratiklerine dair etkisi yüzyıllardır devam etmekte olan Ekümenik Konsil Toplantıları kararların bir bölümünün İznik’te alındığını biliyor muydunuz? İznik’te alınan kararlar arasında İncil’in Matta, Markos, Luka ve Yuhanna versiyonun kabul edilmesi ve Paskalya Bayramı’nın kararlaştırılması da dahil. İznik şehir merkezinde bulunan İnciraltı mevkii hala toplantı alanının kalıntılarını barındırıyor. 787 yılında yapılan 4.Konsil’e ev sahipliği yapan İznik Ayasofya Müzesi gezilebilir.
2) İmparatorluklar şehri
Kuruluşu Antik Yunan’a dayanan İznik, daha sonraki yüzyıllarda Roma ve Bizans egemenliğine geçti. Hatta Haçlı Seferleri sırasında işgale uğradı.İznik, I. Orhan tarafından 1331 yılında Osmanlı Beyliği’ne katıldı. Her ne kadar Osmanlı Devleti’ne kısa süre başkentlik yaptıysa da, medreseleriyle kılavuzluk görevine uzun süre devam etti. Bu anlamda, İznik her dönemin izlerini taşıyor.
3) Şeyh Bedrettin’in sürgün yeri
Vahdet-i Vücud adlı İslami okuluna mensup Osmanlı mutasavvıfı, filozofu ve kazaskeri Şeyh Bedrettin, Çelebi Mehmet’e isyan edince 1413 yılında İznik’e sürgün edilmişti.
Şair Nazım Hikmet, Şeyh Bedrettin Destanı adlı eserinde din adamının sürgün günlerine de değiniyor:
“Bakıyor: / Başı traşlı / kalın kaşlı / ince uzun boylu Börklüce / Mustafa.
Bakıyor: / Kartal gagalı torlak Kemal.. / Bakmaktan bıkıp usanmayıp / bakmağa doymayarak / İznik sürgünü Bedreddine bakıyorlar..”
Not: Seyahatten önce Nazım Hikmet’in kitabını edinmek faydalı olabilir.
4) İznik Gölü’nü Nazım Hikmet’in dizelerinde okuyun
İznik kenti göl kıyısıyla bağını koparmadığı için birçok kez istemeden de olsa kendinizi sahilde bulacağınızı unutmayın. Eğer yalnızca İznik Gölü’ne bakmak bile içinizde fırtınalar koparmaya yetmiyorsa, kitaptan devam edebilirsiniz:
“Bu göl İznik gölüdür / Durgundur / Karanlıktır / Derindir / Bir kuyu suyu gibi / içindedir dağların”
5) Istakoz (ve belki şarap) keyfi
İznik Gölü’nün meyvelerinden tatlı su ıstakozunun şöhretinde diyecek yok! İsterseniz bir de yöreye özel Müşküle üzümünden yapılmış şarapları tadabilirsiniz.
6) İznik çinisi
Fotoğraf: Barış Mumyakmaz
İster ıstakozdan sonra taçlandırılan helvayla içilen çay bardağının altında, ister eski bir evin derme çatma duvarında, İznik’in dünyaca meşhur çinilerini şehirde insanın hayatlarının her alanına nüfuz ettiğini gözlemleyebilirsiniz. Belki de müzeye ya da mağazaya gitmeden önce kendi mini kent turunuzu atarak fotoğraf albümünüze eşsiz kareler sağlayabilirsiniz.
7) Osmanlı’daki ilk medrese kompleksi
Osmanlı Beyliği’nin ilk medresesi, 1331 yılında İznik’de kuruldu. Devrin önemli müderrisleri Davud el-Kayserî,Taceddin-i Kürdi ve Alaeddin Ali Esved’in ders veriyordu. Medresenin restore edilen hali ziyaretçilere açık.
8) İznik Ultramaratonu
Türkiye’de tek seferde katedilen mesafe bakımından en uzun yarış ünvanına sahip olan İznik Ultramaraton’u, 130 kilometrelik tam göl parkuruyla yeni meydan okuyucularını bekliyor. 2012’de başlayan yarışlar Nisan ayında yapılıyor.
9) Söze gerek yok
Fotoğraf: Barış Mumyakmaz
Görüp görebileceğiniz en güzel gün batımlarından biri değil mi? Benim kameramdan bile böyle çıktıysa siz gerisini düşünün.
10) Karar verme yeri
Fotoğraf: Mehmet Ebret
Bu paylaşımın yazarı olarak İznik’de beni en çok etkileyen şey ise, kentin bütün tarih, doğal güzellikler ve dinginliğinin ötesinde (ve belki de yine bunlar sayesinde) aslında ne kadar iyi bir karar alma yeri olduğuydu: 2013’te kafamı toplamak için çıktığım 2 günlük İznik gezim esnasında göle bakarken aldığım kararların olumlu etkisini hala yaşamakta olduğum için yazıyorum bunları. Belki de Konsil üyelerinin de İznik hakkında bir bildiği vardı…Ne dersiniz?
SON TAVSİYELER:
– Diğer görebileceğiniz yerler: Şeyh Kudbettin Camisi, Nilüfer Hatun İmareti, Darka Tatil Köyü, İznik Müzesi, İznik Kilisesi ve Roma Tiyatrosu
– İstanbul – İznik arası yalnızca 90 kilometre. Arabayla 2 saat, otobüsle ise 3,5 saat içinde varabiliyorsunuz. İstanbul’dan günübirlik tur opsiyonları da mevcut.
köfteci yusuf un doğduğu kentte çok güzel bir yeri hala var.hem uygun hem leziz.ayrıca yayın şiş te önerilir.