
Çocuğumuz olmadan önce de sık seyahat eden bir çifttik. Seyahatleri A’dan Z’ye kendim planlar her detayı gitmeden çok iyi öğrenirdim. Hamile kaldıktan sonra, arkadaşlarımız seyahat etmeyi 10-15 sene unutmamız gerektiğini söylediler. Birçok çocuklu tanıdığım değil başka ülkeyi gezmek, şehir dışına bile çıkmaktan kaçınıyorlardı ta ki çocukları büyüyene, uçakta daha kolay eğlendirilecekleri ergenlik yaşlarına dek. Haliyle çocukla seyahat dendiği zaman bir çok kişinin aklına, bağırış çağırış dolu anlar geliyor.
Bense oğlumu sırtımıza yerleştirip Eyfel Kulesi’ne çıkmayı, Karadeniz sahili boyunca arabayla dolaşmayı, gulet kiralayıp Akdeniz sularında gezmeyi hayal ediyordum birkaç sene içinde. Elbette bu hayallerin tamamını küçük bir çocukla gerçekleştirmek, özellikle de yüzme bilmeyen birini gulete bir hafta mahkum etmek pek akıllıca olmazdı. Bazı şeyler değişmek zorundaydı. Ailedeki her bireye uygun, herkesin zevk alacağı bir şekilde seyahat etmek şarttı. Seyahat etmemek bir seçenek olamazdı, keza seyahat etmeyi bilmeyen bir çocuk yetiştirmek de.
Çocukla seyahat konusunda çok araştırdım, birçok yazı okudum. Genelde yeni anne-baba bebeğin ilk aylarında eve kapanmayı tercih ediyor ve sonra ne zaman evden çıkacaklarını bilemiyorlar. Bebekken zor, yürümeye başlayınca zor, okula başlayınca tatilleri denk getirmek daha bir zor. 2.5 senedir 3 kıta, 7 ülke gezdik oğlumla ve işte yaşayarak edindiğim küçük çocukla seyahat etmeye dair tecrübelerim ve önerilerim.
1. Her geceyi farklı mekanda geçirmeyin
Küçük çocuklar rutini sever. Her akşam farklı bir yatakta uyutmaya çalışmak, tüm aile için uykusuz geceler ve mutsuz günler demektir. En güzeli sabit bir mekan seçerek onu birkaç oyuncak ile eve çevirmek ve görülecek yerlere günübirlik geziler düzenlemek olur. Nisan’da İtalya’ya yapacağımız gezide, 4 gece Roma’da kalacağız, Napoli’de gecelemek yerine Pompeii’ye günübirlik bir gezi planladım. Bu sayede her gece döneceğimiz mekan tanıdık bir yer olacak ve çocukla seyahat etmek işkenceye dönüşmeyecek.
2. Otel yerine evde kalın
Küçük odaları bulunan şehir otelleri yerine mutfağı ve en az iki odası bulunan apartman tarzı evlerde kalmak çocukla oldukça avantajlı. O uyuduktan sonra eşinizle oturup sohbet edebileceğiniz ekstra bir oda için otelde çok fazla fiyat ödersiniz. Yakındaki bir marketten yapılacak alışveriş ile sabah erkenden uyanan çocuklara evde kahvaltı hazırlamak da günü kurtaran şeylerin başında. Hem ekonomik olur, hem otel odasına göre geniştir, hem de mutfak opsiyonu olduğundan çocuklarla sürekli dışarıda yemek durumunda kalmazsınız. San Francisco’ya ilk gittiğimizde oğlum 9 aylıktı. İlk kez bir apartmanda kaldık. Çamaşır makinesi ve biberonlarını yıkadığım bulaşık makinesi hayat kurtarıcı olmuştu. 1.5 yaşındayken de kaldığımız başka bir evde jetlag dolayısıyla erkenden uyandığımızda dilediğimiz saatte kahvaltı yapabilmiştik.
3. Oradan oraya koşturmayın
Saati saatine planlar yapmaktan kaçının. Çocukla seyahat ederken en güzeli rahat olmak. Günde bir müze veya sanat galerisi ile başlayıp çocukların hoşlanacağı hayvanat bahçesi, havuz veya park aktiviteleriyle günü tamamlayın. Çocuklarınızın da seyahatten zevk alması için onları da günlük planlara dahil edin. Böylece bir sonraki tatili iple çekeceklerdir.
4. Neyi, ne zaman yemek isterlerse bırakın yesinler
Annelerin en çok yakındığı şey çocukların yeterince yemek yememesidir. Çocukları besleyici gıdalarla evde yedirmek dahi zorken, başka bir ortamda, basit bir peynirin tadının bile farklı olduğu yerde doğru düzgün beslensin diye uğraşmak gereksiz ve sinir bozucu. Evde izin vermediğimiz patates kızartması bir haftada çocukları zehirleyecek değil ya. Bırakın ne yemek istiyorlarsa yesinler, sizin de kafanız rahat olsun. Eve döndüğünüzde kaldığınız yerden devam edersiniz. Çocuklar tatil ve ev farkına bizden daha çabuk adapte olurlar. Oğlum son gezimizde beyaz diyeti uyguladı; makarna, pilav, ekmek ve süt. Neyse ki meyvelerin tadı değişmiyor, birkaç çeşit meyve ve vitamin ile günü tamamlıyorduk.
5. Katlanabilir baston puset olmazsa olmaz
Uçak kapısında teslim edeceğiniz hafif bir puset, küçük çocukla tatilde her zaman yanınızda bulunması gerekenlerden biri. Siz öğle yemeği yerken veya müze gezerken orada uyuyabilir, akşamları kaldığınız yere çocuk yoruldu diye erken dönmek istemediğinizde tatili kurtarabilir.
6. Çocuklu arkadaşlarınızla tatile çıkın
Başka bir aileyle seyahat etmek herkes için daha eğlenceli olacaktır. Çocuklar birbiriyle oynayabilir ve annelerin sürekli ilgisine ihtiyaç duymazlar. Anne-baba yaşıtlarıyla sosyalleşebilir ve hatta akşamları çocuklara sırayla bakıcılık yapabilir. Geçen yaz başında Bodrum’da arkadaşlarımla tatildeydik ve her birimizin aynı yaşlarda çocuğu vardı. Çocuklar birbirlerinden görüp yedi, oynadı, denize girdi. Bir akşam babalar odada kalıp bebeklere baktı, anneler dışarı çıktı. Diğer akşam tam tersi… Bu yöntem çocukla seyahat etmeyi kolaylaştırmakla beraber daha keyifli hale de getirebilir. Özellikle de arkadaşlarınız kafa dengiyse.
7. Su kenarında güvenliği ihmal etmeyin
Çocuklarla eğlenceli bir yaz tatili mutlaka havuz veya deniz de içermeli. Çocuklar yüzme bilmiyorsa, havuz kenarında oturup rahatlamayı aklınızdan geçiremezsiniz. Aile olarak birinci göreviniz çocuklarınızın güvenliği. O nedenle ya kolluk tarzı yüzmeye yarayan araçlarla önleminizi alın, ya da çocuklarınızı başıboş havuz/deniz kıyısında bırakmayın. Deniz kıyısında, denize uzak bir alanda oturup çocukların kumla oynamasını tercih ettik şimdiye dek. Arada bir gönüllü çıkıyor, denizden kova kova su da taşıyordu. 1-2 yaş çocuğu bu şekilde saatlerce oynayabilir.
8. Teknoloji sağolsun
Ahlaki olarak iPad, iPhone, video türü eğlendiricilere karşı da olsanız, bir deneyin. Uçakta kemer bağlamak, ön sırayı tekmelemek, oyuncakları yere fırlatmak sorun olmaktan çıkacak. Restoranda yemek beklerken herkes daha sakin olacak. Tatilde herkes eğlensin istiyorsanız, izin verin. Eve dönünce kurallar koymak zor olmayacaktır. 5 aylıkken araba koltuğunda 40 dakikadan fazla uyumayan oğlumu oyalamak için müzikli, görüntülü uygulamalar üç saatlik araba yolculuklarında yardımcımızdı. Dışarıdayken bekleme anlarında, hepimizin sabır pili bitmek üzereyken kullandığımız bir yardımcı. Evde ise, telefonum ortada dahi olsa izinsiz almaz, oynamak aklına gelmez.
9. İlk yardım çantasız bavul olmaz
Çocuktur düşer, şaşar. Bavulda temel ilk yardım malzemelerini bulundurun. Ateş düşürücü/ağrı kesici şurup ve termometre, yara bandı, yaz mevsiminde sinek kovucu önlemleri yanınıza alın. Oğlum ilk kez ateşlendiğinde 8 aylıktı ve biz Zürih’teydik. Yanımda ilaçları bulunmasına rağmen termometreyi almayı unutmuşum. Neyse ki şehir merkezindeydik ve ateşi olduğunu farkettiğimde yakında bir eczane bulmak zor olmadı.
10. Ailecek tatili ertelemeyin
Aileleri çocuklarıyla tatil yapmaktan alıkoyan en temel neden, çocukların hatırlayacak yaşa gelmelerini beklemek. Peki bu mantıkla düşünürsek, neden çocuklara şaşalı doğumgünü partileri yapıyoruz? Neden sinemaya, tiyatroya götürüyoruz? Kaç yaşında olursa olsun, çocuğumuz bu geziden etkilenir, değişen şartlara ayak uydurur ve yeni kültürler, hayvanlar, aktiviteler için heyecan duyar. Oğlum 1.5 yaşındayken gittiğimiz Kanarya Adaları’nda otel çalışanları her sabah yanaklarını sıkarken İspanyolca birkaç kelime öğrenmişti onlardan. Geçen hafta İsviçre’deyken Almanca ilgisini çekti, evdeki kitapları getirip “Almanca oku” diyor. Yavru maymunların annesinin sırtında gezdiğini gördü, sokakta gitar çalanları taklit etti. 2.5 yaşındaki biri için oldukça kayda değer şeyler bunlar. Üstelik tatildeyken, evdekine göre daha az stresli anne-baba ile tam zamanlı vakit geçirmek bir çocuk gözünde harika birşey olmalı.
Kısacası, bebekliklerinden itibaren uçağa binmeye, yolculuk yapmaya alışan çocuklar, şartların değişmesine, farklı insanlara, tatlara ve kültürlere daha kolay uyum sağlıyorlar. Saygı duymayı ve kendisini eğlendirmeyi bilen küçük sosyal bireylere dönüşüyorlar.
Sizin bu listeye ekleyecekleriniz var mı?
Görsellerin bir kısmı Deniz Sütlü Özgül’e aittir.
Gerçekten güzel ve gerçekçi bir yazı olmuş.
Önerileriniz uygulanabilecek kadar gerçek 🙂
Merhaba ,
Haftaya kızımla (10 aylık) Karadeniz turuna çıkacağız. Ben de arabada uygulamalar ile oyalamayı düşünüyorum . Tabi her yerde internet çekmeyecek. Önerdiğiniz bir uygulama var mı acaba? Sevgiler